top of page
Search

BUZZOFFSKI DNEVNIK: OK, sada je i zvanično, rešila sam da sagradim novu kućicu sama...

Bio je kraj novembra. Petak, 4 ujutru. Probudila sam se, i prva impresija dana (ili noći :)) bila je kiša, koja nije prestajala da pljušti. Gledala sam je kroz prozor svoje sobe i shvativši da će to biti ko zna koji dan kako čekam radnike (koji su najbolji u gradu i veoma traženi) da počnemo gradnju, rekla sam sebi: “OK, danas krećem, sama.”Ovo se zapravo nije naprasno dogodilo –motala mi se ideja po glavi o izazovu samostalne gradnje. Kako je tekao treći dan mog izazova, znala sam da ni ne moraju da se jave, it was on! Ovo je sad prešlo u lični izazov (smeh).


Pre nego što je uopšte i zaživeo Buzzoffski koncept, u periodu kada sam se pripremala za gradnju prve kućice, tražeći savete susretala sam se skeptičnim komentarima. Oni su mogli da mi pokolebaju duh, da me navedu na preispitivanje, ali to se nije dogodilo. Kada je sve zaživelo i kada sam dobila dokaz da sve što je urađeno je dobro, shvatila sam da mogu da uradim šta god poželim i rekla sebi jedno veliko DA. Jer kada nešto želiš, to onda i možeš, bez obzira na sve izgovore koje ti drugi govore ili ih sam sebi upućuješ. Nema limita kada kreneš ka cilju – a u mom slučaju, taj cilj je ekološki održiva glamping kućica napravljena od nule. Došla sam na gradilište sa idejom da pripremim teren i postavku za gradnju, materijal... Krenula sam da sečem, pripremam grede i to je bio momenat prosvetljenja. :) Bila sam srećna i puna poleta.Verovatno se pitate zašto vam sve ovo pišem? Pa, često sa svojim gostima pričam o kućici, te sam shvatila da mnogi ljudi i dalje imaju pogrešnu pretpostavku o kućicama, da su one zapravo kontejneri. Što nije tačno. Gotovo svi gosti se začude kada to kažem, a još više da ja gradim te kućice. Ovim putem želim svima (ili bar onima koji čitaju ovaj blog :)) da približim samu esenciju kućica – od čega su sagrađene, aspekte funkcionalnosti, njihovu specifičnost i jedinstvenost.


BUZZOFFSKI KUĆICE NISU KONTEJNERI


Moram ovo da apostrofiram – Buzzoffski kućice nisu gotovi kontejneri, već su drvene, montažne kuće građene od nule. Prave se od drvene građe, sa vrhunskom termo izolacijom, koristi se najkvalitetnija aluminijumska stolarija. Svaki detalj u kućici je custom made, pažljivo osmišljen radi ugođaja i maksimalnog doživljaja prirode i okoliša osoba koje borave u njoj. S obzirom na malu kvadraturu, fokus je na funkcionalnosti – dobro iskorišćenom prostoru. Kućice moraju da prate propisane dimenzije kako bi se mogle transportovati na kamionu i iz tog razloga imaju određenu formu. Njihova prednost je ta što ih gradimo u hali, što ih možemo postaviti na bilo koji teren i lokaciju, jer nemaju temelj.KUĆICE SU EKOLOŠKI ODRŽIVE


U okviru funkcionalnosti kućica ulazi i činjenica da su one ekološki održive. Kao arhitekta volim da istražujem i eksperimentišem sa materijalima, pa se tako za potrebe kućica trudim da koristim reciklirane i održive materijale, i da isprobavam inovativne. Tako se izdvajaju tri materijala karakteristična za kućice: pluta i prirodna guma od kaučuka u enterijeru i leksan u eksterijeru. Eko održivost ogleda se i u instalacijama – struje i vode, što predstavlja off grid sistem.


OFF GRID SISTEM


Mi smo jedini objekat u Srbiji, turističke namene, koji je off grid – nismo priključeni na spoljašnji sistem struje, niti vode. Ovakav mehanizam nosi veliku prednost nezavisnosti i ekološke benefitarnosti, ali sa druge strane predstavljao je veliki izazov sprovođenja u realnost. Glavne odlike off grid sistema su snabdevanje isključivo solarnom energijom, rezervoari sa vodom i kišnicom, a ponos našeg off grid sistema je komposntna wc šolja. To znači da nemamo septičku jamu, te da ne ugrožavamo prirodnu ni na koji način.


Sada kada ste ovo pročitali, prilikom sledećeg dolaska u Buzzoffski kućicu, nadamo se da ćete ih još više voleti, s obzirom da sada znate koliko velik rad i trud je potreban kako bi one nastale. Na videu ispod možete videti deo tog truda i rada. :)Za kraj, želim samo da vam poručim da podržite ovo ludilo :), da nas pratite na društvenim mrežama gde ćemo postepeno otkrivati proces gradnje i to da li sam izdržala do kraja. :)

262 views0 comments
bottom of page