top of page
Search

BUZZOFFSKI KOMPOSTNA WC ŠOLJA: Tron za sve eko turiste i one koji to žele da postanu

Updated: Nov 7, 2021

Ovaj tekst je sve što ste oduvek želeli da znate o kompostnim wc šoljama (ali ste se bojali da pitate).


Želja da budete ekološki odgovorniji tokom svog odmora u prirodi i da uvedete eko navike dovela vas je do ovog teksta... Želja da probate nešto drugo, nešto divlje (kao Bobo)... Nešto poput glampinga. Sve znamo, zato smo i ovde. :) Obe Buzzoffski kućice, i Mirka i Mozak na pašu, su održive i ekološke, a jedan od elemenata toga su i kompostne wc šolje. Demistifikacija ovih najsavremenijih uređaja koji doprinose razvoju životne sredine (oooh yeah) upravo sledi.


Konkretno, u Buzzoffski kućicama se nalaze kompostni toaleti koji su jedni od najsavremenijih u celom svetu. Oni koriste sistem aeracije za preradu veće nužde. Zbog postojanja separatora urina, nema neprijatnih mirisa. Za njih se ne kopaju septičke jame –oni nam pre svega omogućavaju da bez kanalizacione mreže instaliramo kućice u prirodu, a pri tom ne ugrožavajući tu istu prirodu.Možda i najbitnija stvar u vezi kompostnih wc šolja je to što se nakon njihove upotrebe NE PUŠTA VODA. Nema vodokotlića. Ne troši se 60 litara vode dnevno za ispiranje šolje, kao što troši prosečno evropsko domaćinstvo. Odnosno, kompostnim toaletima štedi se po 6 litara vode, po svakom odlasku u wc.


Kompost iz toaleta ima i praktičnu primenu. Tako da sledeći put kada budete vršili nuždu u Buzzoffski kućici budite ponosni što će deo vas pomoći nekoj dekorativnoj biljci ili cvetu da procveta. :) Fun fact, kompost i isparenja tokom velike nužde se mogu primeniti za proizvodnju biogasa. Nije nemoguće da ćemo u skorijoj budućnosti kuvati ručak na pomenuti biogas.


Urin se čak može koristiti i za proizvodnju električne energije. Ovaj eksperiment je primenjen na Univerzitetu Zapadne Engleske u Bristolu. U njihovoj laboratoriji organska materija, poput urina pretvorena je u struju – za napajanje osvetljenja i punjenje mobilnih telefona. Ovaj mehanizam je korišćen i na čuvenom Glastonbury festivalu i školama u Africi koja su imale smanjen pristup električnoj energiji.


Ukoliko se pitate kako se ove wc šolje koriste, pročitaćete u upustvu u kućici. I mali tizer – i princip ravnopravnosti se primenjuje u našim kućicama, na wc šolji smo svi ravnopravni. Svi sedimo na njoj. A to važi i za muški deo populaciji. Dragi džentlmeni, da biste mogli da koristite ove wc šolje, morate sedeti na njima. Drugačije ne rade. Eto, još jedan izlazak iz zone komfora za vas, ili ulazak u nju, kako ko vidi. :)


Look (or poop) out, the future is near. :)

1,138 views0 comments
bottom of page