top of page
Search

BUZZOFFSKI NOVOGODIŠNJE ODLUKE: U 2022. grešićemo mnogo, baš poput Duška Trifunovića

“Grešio sam mnogo, i sad mi je žao i što nisam više, i što nisam luđe jer, samo će gresi, kada budem pao biti samo moji – sve je drugo tuđe.


Grešio sam mnogo, učio da stradam leteo sam iznad vaše mere stroge grešio sam, jesam, i još ću, bar se nadam svojim divnim grehom da usrećim mnoge.


Grešio sam, priznajem, nisam bio cveće grešio i za vas, koji niste smeli, pa sad deo moga greha niko neće a ne bih ga dao – ni kad biste hteli.”


Razmišljajući o novogodišnjim odlukama, prisetili smo se ovih večnih stihova pesnika Duška Trifunovića. Ovo nam je došlo verovatno iz nekog kutka podsvesti, ali sa glasnom porukom: Okej je grešiti. Da, totalno je okej. Zapravo i više nego okej. To je ono što nas čini ljudima, što nas gura napred, što moramo oberučke prihvatiti.

Zastali smo na momenat, i zapitali se: Dobro, da li možda treba da osmislimo konkretan plan, kako ćemo se ranije buditi, zdravije hraniti, više trenirati... I to je potpuno legitimno, razumno, dobro za nas. ALI! Uvek je tu jedno ALI – ne smemo zaboraviti i aspekt naše ljudskosti, a to su greške. Taj fini balans između samodiscipline i empatije prema sebi (ne i samosažaljenja) je ono što je ključno za naše mentalno zdravlje, odnos prema sebi, a samim tim i drugima, poslu, životu generalno. U toj empatiji prema sebi i greškama koje činimo leži taj ključ. Ključ uspeha, blagostanja, lakšeg podnošenja teških stvari u životu, koje se neminovno dešavaju, a samim tim i ljubavi prema životu.Kada smo kod odluka o praktičnim stvarima, tu treba da idemo malim koracima, realističnim koracima. Ukoliko želimo svako jutro da se budimo ranije, ne treba odmah da krenemo sa buđenjem u 5 ujutru ukoliko smo se prethodnih par meseci budili oko 10h. Već sat vremena ranije od uobičajenog, sve dok to ne postane rutina, pa onda opet pomerati za sat unazad. Isto je tako sa zdravijom ishranom ili treninzima. Praktikovanje manjih koraka je znantno lakše, a u perspektivi jednako efikasno kao radikalne promene.


Da sumiramo: volite sebe više, a manje osuđujte. Cenite drage ljude u vašoj okolini, cenite ono što imate, jer kada počnete da budete ispunjeni i zadovoljni sa onim što već imate i ostale stvari će doći na svoje i lakše ćete se kretati ka svojim ciljevima.I za kraj, evo i predivnog citata engleskog književnika Nila Gejmana:


“Nadam se da ćete u godini koja dolazi, praviti greške.


Ukoliko budete grešli, znači da probavate nove stvari, pokušavate da radite nešto drugačije, učite, živite, gurate sebe napred, menjate sebe i svoj svet. Radite stvari koje nikad niste radili pre, i ono što je najvažnije, radite nešto.


Tako da je to naša želja za vas, za sve nas, i naša sopstvena želja. Pravite nove greške. Pravite predivne, veličanstvene greške. Pravite greške koje niko do sada nije pravio. Nemojte da se zamrznete, nemojte zastati, nemojte brinuti da nešto nije dovoljno dobro, da nije savršeno, šta god da je u pitanju: umetnost, ljubav, posao, porodica ili život. Šta god vas plaši da uradite, uradite to.


Pravite nove greške, sledeće godine i zauvek.”


Srećna vam Nova godina!


Vaš,

Buzzoffski tim.

60 views0 comments
bottom of page