top of page
Search

BUZZOFFSKI PREPORUKA: Nordijsko hodanje

Nepregledna ravnica Zasavice, pod snegom ili po suvom vremenu. Ovaj idiličan prizor prirode okoliša Buzzoffskog može da vam bude prvi korak, odnosno teren za nordijsko hodanje. Za ovu rekreativnu aktivnost potrebne su vam patike ili treking cipele, štapovi i dobra volja. Nordijsko hodanje je savršeno ukoliko dug vremenski period niste bili aktivni, a niste fan trčanja, ili imate problem sa viškom kilograma, zlogobovima, lošim držanjem, visokim pritiskom i sl. Verovatno se sad pitate, šta je nordijsko hodanje, po čemu se razlikuje od običnog i po čemu je tako posebno? Odgovor sledi u tekstu ispod. :)Nordijsko hodanje je formalno definisano krajem 70-tih godina 20. veka, kao deo letnjeg treninga za skijaše. Ovaj sport je vrlo brzo postao popularan i među rekreativnim sportistima širom sveta, a kod nas prethodnih nekoliko godina.

Za upražnjavanje ove aktivnosti potrebni su vam štapovi za nordijsko hodanje, koji se razlikuju od onih za planinarenje. U toku ove aktivnosti u svakom trenutku vam je najmanje jedna noga u kontaktu sa podlogom. Takođe, angažuju vam se mišići gornjeg dela tela, manje noge i gluteus, za razliku od trčanja. Povezano je sa smanjenjem telesne mase, holsterola, ima uticaja na depresiju, anksioznost, te povećanjem dobrog holesterola, izdržljivosti, snage i fleksibilnosti mišića.


Tokom nordijskog hodanja u Zasavici, odnosno po okolišu Buzzoffskog, pored fizičke aktivnosti, možete uživati i u prizoru – od flore do faune. Uz utvrđenu stazu, naići ćete na kolege pešake: konje, podolska goveda, magariće, mangulice, a možda i pokojeg dabra. Razno drveće, te glog može da vam bude mesto za pauzu, okrepu; nošenje flašice vode je obavezno, hidrirajte se prijatelji!


Foto: David Bacelj

Foto: David Bacelj

Ukoliko ste kao i mi tokom praznika lenčarili, ponekad i preterali sa hranom i pićem, onda definitivno predlažemo da se pokrenete i započnete nordijsko hodanje. Ljubav prema ovom rekreativnom sportu će vam se brzo roditi, a mi ćemo vam tada reći samo – nema na čemu. :)

109 views0 comments
bottom of page