Search

BUZZOFFSKI VODIČ: Joga i meditacija za početnike

Updated: Oct 21, 2021

U obe naše kućice nalaze se podloge za jogu i meditaciju, te vaše buzzoffovanje može biti idealan prvi korak za praktikovanje ovih drevnih indijskih tehnika uma i tela. Ukoliko ne znate odakle da počnete, ovaj tekst će vam dati sve odgovore. Namaste :)


Kako ne biste posrnuli za Jutjub tutorijalima i momentalnim dubljenjem na glavi i stavljanjem stopala iza vrata (it is impossibru for beginners, dear friends), jednostavno krenite sa ovim laganim joga asanama (položajima) koji za cilj pre svega imaju istezanje. Jutarnje ili večernje, na vama je.

1. Turski sed - Sukhasana


Ova poza je najjednostavnija, i uvodi vas u joga vežbanje. Sedite u turski sed na joga podlogu i stavite šake na kolena, leđa su ispravljena. Polako udišite i izdišite i pokušajte da budete svesni sebe u prostoru. Lagano krenite da pravite krugove sa vašim ramenima, a zatim i sa glavom. Pri pokretima, gde osetite da vas mišići najviše stežu zadržite se na tom mestu i pokušajte da “dišete kroz njega”.
2. Mačka poza


Ukoliko ceo dan provodite ispred kompa, a kičma vam je poput škampa, onda će vam ova asana doneti olakšanje. Stanite kolenima i šakama na joga podlogu. Ruke treba da su vam u ravni sa ramenima, a kolena sa kukovima. Oslon treba da je jednak na obe šake, a prste raširite što više. Udahnite i spuštajte bradu što više ka grudima, a kičmu izvijajte kao mačka (kako biste napravili luk). Osetite istezanje kao mačka, od vrata do poslednjeg pršljena. Dok izdišete, ispravljajte kičmu a onda i izbacite zadnjicu što više, kao i glavu i bradu ka gore. Ponavljajte ovu vežbu od 5 do 10 puta i osećaćete olakšanje bola u leđima.
3. Drvo poza – Vrksasana


Osećate se kao da vam je život opšti haos i van balansa? Ova poza će vam pomoći (ili ćete bar osvestiti to da ste van balansa :)). Stanite ravno za ovu pozu. Spojite ruke u položaj za molitvu i podignite ih iznad glave. Ravnoteža je na desnoj nozi. Savijte levo koleno na levu stranu i prislonite levo stopalo na unutrašnju stranu butine desne noge. Zadržite 30 sekundi. Promenite nogu (desno stopalo na unutrašnjost leve butine) i ponovite.
4. Pas koji gleda dole - Adho Mukha Svanasana


Za ovu asanu vaše telo treba da ima formiran oblik obrnutog slova V. Počnite postavljanjem obe ruke na prostirku ispred sebe, dlanovima nadole; ruke treba da budu malo ispred ramena. Stavite kolena na zemlju direktno ispod kukova. Izdahnite dok podižete kolena od tla, a zadnjicu i bokove podignite prema plafonu. Gurnite vrh kukova ka gore i istegnite pete prema podu. Držite glavu spuštenu između nadlaktica i u liniji s njima, ne spuštajući je. Ako primetite da se donji deo leđa zaokružuje, pokušajte da savijete kolena da biste dodatno istegnuli leđa.
5. Dečija poza – Balasana


Možda i omiljena poza svih početnika jeste dečija poza. Ona vam pomaže da se opustite i prepustite. :) Ova asana se nastavlja na psa koji gleda dole – iz njega jednostavno savijte kolena i spustite zadnjicu do peta dok grudi spuštate prema podu preko kolena. Spustite ramena i glavu na/ka podu. Stavite ruke uz kukove, dlanove prema dole ili ih stavite ispod glave sklapajući ruke ispod čela. U trećoj verziji ove asane možete ispružiti ruke ispred glave ravno, sa dlanovima ka dole. Udahnite i opustite se koliko god je potrebno.
Ovih pet asana dovoljni su za vaš početak joga putovanja. Na samom kraju sedite u turski sed radi meditacije. I zapamtite, cilj je relaksacija, a ne frustracija jer nešto niste uradili “dobro”. Meditacija treba da vas poveže sa autentičnim “ja”, da bolje upoznate sebe i svoj bol, smanjite stres i monkey mind, poboljšate koncentraciju. U početku to sve može delovati nedostižno, ali redovnim meditiranjem koračaćete tim putem. :)


Nakon joga vežbi, sedite u turski sed. Kao početnik, treba da postavite štopericu na nekih 5 ili 10 minuta (koliko će vam i trajati meditacija). Ruke stavite na kolena. Treba da se osećate stabilno i udobno u turskom sedu. Zatvorite oči. Pratite svoj dah i senzacije koje idu uz njega. Pokušajte da osvestite kada vam misli odlutaju – to je normalno, zbog svakodnevnog života nam je teško da budemo svesni svojih misli, odnosno da se “odvojimo” od njih. U tim momentima, kada shvatite da se mentalno odlutali, probajte da na sekund, minut ili pet minuta preusmerite pažnju na disanje. I budite nežni prema vašem monkey mind-u :). Probajte da ne osuđujete sebe ili budete opsednuti sadržajem vaših misli u kojima se izgubite. Jednostavno se vratite, sebi i svom disanju. Kada ste spremni, otvorite oči. Dajte sebi oduška i primetite svoju okolinu, sve zvuke koji dolaze iz nje. Primetite i kako se osećate u svom telu sada. Primetite misli i emocije, zahvalite se sebi što ste započeli prvi korak ka mirnijem umu i telu. :)

66 views0 comments