top of page
Search

DIGITALNI DETOKS: Neophodnost 21. veka

Verujemo da većina nas ne može da zamisli svakodnevni život bez savremene tehnologije, bilo da je u pitanju korišćenje mobilnog telefona, laptopa, smart TV-a, tableta... Mnogima od nas je posao na ovim uređajima, obrazujemo se putem njih, slobodno vreme provodimo na njima, gledajući filmove, slušajući muziku, pa čak i treniramo uz njih. Ipak, često se dogodi da bespotrebno i na našu štetu besomučno skrolujemo društvenim mrežama po nekoliko sati, žurimo da mahinalno odgovoramo na poruke koje mogu da sačekaju prekidajući tako vreme za pauzu i ručak. Kada se ovakav patern ponavlja iz dana u dan, on postaje navika. Navika koja nije dobra za nas, naše mentalno i fizičko zdravlje. Tu na scenu nastupa digitalni detoks, koji možete praktikovati i u našim kućicama.Po svojoj definiciji digitalni detoks predstavlja period vremena u kom se osoba uzdržava od korišćenja elektronskih uređaja kao što su pametni telefoni i kompjuteri, kako bi redukovala stres, usredsredila se na socijalne interakcije i povezala se sa prirodom u realnom svetu.


Vođeni ovom idejom, u obe kućice, i u Mirku i Mozak na pašu, postavili smo Digital detox box, u kom možete odložiti vaš mobilni telefon prilikom dolaska. Takođe, u našim kućicama ne postoji wi-fi, te se u potpunosti možete prepustiti digitalnom detoksu. Na ovaj način se možete vratiti u trenutak - živeti u trenutku što bi rekli budistički monasi. :) Šalu na stranu, odvajanje od elektronike ima mnogobrojne benefite. Digitalni detoks, makar i na kratko, rezultuje smanjenju napetosti, stresa i anksioznosti, a povećanju samosvesti i razumevanju okoline. Naučni časopis Mind objavio je studiju koja pokazuje da čak 95% onih koji su isprobali ovu metodu su imali bolje raspoloženje kada su bili bez telefona u prirodi. Iz blago mentalno utrnulog stanja, počeli su da se osećaju smirenije i više izbalansirano.Ukoliko ne dolazite sami kod nas, ostavljanje telefona u Digital detox box vam može pomoći da se ponovo i dublje povežete sa osobom sa kojom ste. Više nećete igrnorisati jedno drugo, skrolovanjem Instagrama, već ćete moći da razgovarate, šetate, igrate društvene igre ili upražnjavate druge aktivnosti.Ali neće se samo interakcija sa sobom i drugima promeniti kada odložite svoje uređaje, već čak i vaš izgled. Istraživanja pokazuju da se menja čak i držanje tela, ljudi se gledaju pravo u oči tokom kontakta. Ispravljenija kičma, ramena povučena u nazad i potiljak u ravni sa kičmom odaje utisak da je osoba pristupačnija, i da zrači.

Takođe, korišćenje mobilnih telefona se ne preporučuje pre odlaska na spavanje, jer upotreba istih usporava lučenje melatonina. To nas drži na oprezu, iako smo krenuli na spavanje. Baš to što “još jednom proveravamo poruke” na telefonu pridonosi lošijem snu.Nekorišćenje telefona i drugih uređaja vas čak može dovesti i do životnih promena – u karijeri, vezama, hobijima ili sportsko-rekreativnim i navikama u ishrani. Sve ovo se dešava jer se prostor u mozgu za razmišljanje o važnim temama oslobađa usled manjka konstantnog ometača pažnje (čitajte smartfona).


Za početak vam savetujemo da ograničite svoje vreme provedeno na telefonu (postoje čak i aplikacije koje blokiraju pristup telefonu nakon određenog vremena). Nakon toga, bukirajte kućicu Mirku ili Mozak na pašu i dođite kod nas na 24-oro časovni digitalni detox izazov, za koji verujemo da menja živote. Na bolje, naravno. :)

112 views0 comments
bottom of page