top of page
Search

RECEPT IZ BUZZOFFSKI KUHINJE: Vaš novi omiljeni glamping desert - S’more

Verovatno pravljenje deserta nikad ne biste povezali sa glampingom, niti boravkom u prirodi, ali tu smo da vas razuverimo. Omiljeni slatkiš američkih kampera iz “20-tih godina XX veka, S’more, super je ukusan i vrlo lak za pravljenje, odnosno pečenje.


Pre samog recepta, evo nekoliko zanimljivih činjenica o S’more-u. Ime deserta je zapravo skraćenica od “Some more”. Recept se pojavio u jednoj kuvarskoj knjizi ranih 1920-tih, gde je imao naziv Graham Cracker Sandwich. Već tada je bio popularan kod izviđača. Vremenom je kroz kamperske i izviđačke magazine, postajao sve popularniji, ali njegova originalna receptura je ostajala ista.U pitanju je sendvič od dva Graham krekera, tostovanog maršeloa i pola čokoladice. Po navodnoj legendi, ovaj recept je nastao zbog 16 gladnih izviđača – i upravo je 16 S’more-a uspelo da ih nahrani. Tačnije, njihov vođa trupe Loreta Skot Kru ih je spasla gladi inicijalno praveći ovaj recept. Bilo kako bilo ova slasna poslastica idealna je za jesenje dane, jer se priprema na logorskoj vatri.


Za pripremu S’more-a (na domaći, Buzzoffski način) potrebno vam je: 10 Petit Beurre keksića prelivenih čokoladom (možete uzeti Swisslion-ov, ima ih u svim bolje snabdevenim marketima) i 10 maršemelou penastih bombona. Nakon što ste zapalili vatru, stavite jedan maršemolu na drveni štapić i pecite na vatri dok ne porumeni.
Skinite ga sa štapića i stavite ga između dva keksa, a zatim ih uhvatite štipaljkom/hvataljkom i držite blizu vatre sve dok čokolada ne krene da se blago topi.
I voilà, vaš S'more sendvič je gotov – red keksa, red maršmeloua i opet red keksa.Uživajte u S’more-u, toplini logorske vatre, zagrnuti ćebetom, sa društvom dragih ljudi u dvorištu Buzzoffski kućice. Bon appétit!

85 views0 comments
bottom of page