top of page
Search

Skandinavci znaju: Prigrlite HYGGE, filozofiju sreće i blagostanja

Updated: Oct 21, 2021

Pre nego što prevrnete očima na naslov, i pomislite u sebi “Ko ne bi bio srećan u bilo kojoj skandinavskoj zemlji?” sačekajte da vam objasnimo šta je zapravo hygge, danski koncept i recept za dobar život.


Zapravo je ovo kišno vreme najidealnije za start hygge-ja. Hygge je reč danskog porekla (i staro-norveškog) koja se na srpskom ne može prevesti jednom rečju. On predstavlja osećaj prijatnog zadovoljstva i blagostanja koje se postiže uživajući u jednostavnim stvarima u životu.


Ukoliko ste ikad čitali knjige ušuškani na fotelji dok se kroz prozor vašeg doma prelivao pejzaž kišne nedelje, istovremeno ispijajući topli kakao, onda ste iskusili hygge, a da to niste ni znali.Dancima je hygge u nacionalnom pulsu, koliko Amerikancima sloboda, ili nama ajvar (a priznaćemo da je ajvar možda i veći hygge od hygge-ja). Anyway, ovaj ušuškan i cozy način života može da se praktikuje čak iako ne živite u ultra razvijenom i uređenom društvu. I nije u pitanju prolazni trend (jeste trend u smislu globalne prepoznatljivosti), već nešto što Danci primenjuju kako bi poboljšali svoje živote još od XVII veka.


To make things simple – hygge je sve ono što nas čini da se osećamo ušuškano i prijatno. Imate trenerku koju nikad ne nosite van svog stana/kuće, ali kada je obučete teleportujete se u dimenziju fetus položaja? Yup, to je hygge. Vaša omiljena stolica na ljuljanje ili okno prozora na kom volite da sedite i posmatrate svet (u Buzzoffski kućici Mirka imamo savršen takav prozor)? Da, i to je hygge.


I sve je pitanje atmosfere – pa tako su i sveće, da li mirišljave ili obične, deo hygge rituala. Samim paljenjem sveća, razmišljanjem na koje mesto ćete ih staviti dovodite sebe u stanje mira, a nakon toga možete samo da uživate. Zamotajte se u ćebe i već odmah ćete osetiti prijatnije i udobnije, kao i oversize džempere i vunene čarape.


Ono kako se hranite je od velike važnosti, a pravljenje hrane je bitan koncept hygge-ja. Ušuškani ste u svojoj kuhinji, svoj na svome – praveći slatkiše, zdravu comfort hranu (da, to postoji!) i tople napitke. U Danskoj bi to značilo tona peciva, ćufte i kafa, a kod nas, paaaa pecivo i kafa.


Da biste živeli hygge filozofiju, treba i da negujete odnose sa prijateljima i porodicom – provođenje kvalitetnog vremena sa njima, a ne buljenje u telefon... Jednostavno uživanje u dobrim i malim stvarima u životu, koja su tu pred nama i uvek dostupna, a kojih u užurbanosti svakodnevnice često nismo svesni.


Hygge nije skrolovanje instagrama po ceo dan, niti to da ste zatvoreni i neaktivni u kući tokom cele zime, pridržavanja striktnim pravilima, kao ni konzumerizam.


Ukoliko vas dublje zanima ova tema možete pročitati i knjigu Meik-a Wiking-a “Hygge, danski recept za srećan život.” I verujte Dancima, ipak je njihova domovina proglašeni za najsrećniju zemlju 2016. godine.

95 views0 comments
bottom of page