top of page
Search

Tišina, odmara se – tihi turizam kao novi eko trend zaokuplja pažnju i u Srbiji

Updated: Dec 4, 2021

Koliko puta u toku dana pomislite: “Bože, sve što želim je malo mira i tišine’? Ukoliko ste kao i mi, to pomislite svakih pola milisekunde (pod uslovom da živite u gradu). Onda su i, zbog svega ovog, i logično usledile aktivističke akcije i istraživanja na temu prirode i tišine. Kako to? Paaa, lepo – sve više smo okupirani bukom, bilo da ona dolazi iz naših elektronskih uređaja, ili komšije u stanu do vas koji je upravo udario mali nožni prst na ivicu kreveta i svojom vriskom probio zvučni zid. Prirodna tišina je sve više narušena, ali tu na scenu stupa tihi turizam.Upravo Quiet Parks International (QPI), prva neprofitna organizacija takve vrste ima za cilj da zaštiti i sačuva poslednje prirodne zvučne pejzaže Zemlje kroz "tihi turizam". Iza ove organizacije stoji Gordon Hempton, akustični ekolog, koji svojim radom ukazuje na značaj očuvanja tišine prirode ili tačnije - njenih zvukova (crkuta ptica i sl.). Oni imaju benefite i po čovekovo mentalno zdravlje, ali i očuvanje životne okoline.

Hempton i njegov QPI su radili na označavanju određenih mesta širom sveta kao rezervata tišine. Da bi se kvalifikovalo kao tihi rezervat u divljini, područje mora da ima interval bez buke (vreme između događaja buke koje je napravio čovek) od 15 minuta ili duže. Reka Zabalo, duboko unutar bujne amazonske džungle u Ekvadoru, ima zdravu ravnotežu bioakustične aktivnosti i prosečni interval bez buke od nekoliko sati. QPI ga je proglasio prvim parkom tišine na svetu 2019. godine.


Naime, kada smo u prirodi mi ne uživamo samo u njenim vizualnim čarima, već i putem sluha. Znate već i sami, zvuk tišine, što bi rekli Sajmon i Garfankl. Nema zvuka sirene, niti glasne muzike iz kafića i još milion i jedne zvučne senzacije. Kada ste u šumi, npr., čućete zvuk lišća pod stopalima, cvrkut ptica, ili zeca u trku. Ovo su smirujući zvuci, koji deluju opuštajuće po našu psihu. Upravo suprotnost ovome, zvuk saobraćaja na putevima, aviona i sl. i dugotrajna izloženost istim, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, zujanje u ušima i kognitivnog oštećenja i smanjuje očekivani životni vek. Istraživanja pokazuju da je provođenje vremena u tihim prostorima dobro za vaše kognitivne sposobnosti i raspoloženje, i smanjuje vaš krvni pritisak i broj otkucaja srca.Idealno mesto odakle možete početi vaš put tihog odmora u Srbiji jesu upravo naše Buzzoffski kućice. U našem okruženju možete čuti galop konja, krave na ispaši, ili zvuk trkse na vetru. Ovo će vam svakako pomoći da se relaksirate i puni nove energije idete u novi dan. Rezervišite vaše noćenje već danas!

44 views0 comments
bottom of page