top of page
Search

Upoznajte MINDFULNESS TEHNIKU za mirniji i svesniji život

U moru self-help tehnika, jedna se izdvojila kao zaista posebna i učinkovita – mindfulness. Ali naravno, kao i svaka tehnika, ona zahteva veštinu koja dolazi s vremenom, ali to ne treba da vas obeshrabri da je isprobate, jer upravo nju upražnjava i Novak Đoković.


"Praktikujem mindfulness (svesnu prisutnost), dakle ne meditaciju gde potpuno ućutkaš um i poništiš misli - već da naučiš da pustiš sve te misli da skaču naokolo. Zvuči ludo ali one to jednostavno rade, skaču, poenta je ne dopustiti svakoj da na tebe utiče. Mindfulness sam toliko vežbao da moj mozak sada tako funkcioniše automatski. Ranije bih se "frizovao", blokirao kada napravim neku grešku, i dan-danas kada ošljarim servis ili izbacim loptu, preplavi me sumnja u sebe - ali sada znam kako da se sa tim nosim. Primećujem tačno te nijanse, kada pređem iz stanja sumnje u sebe u stanje samopouzdanja, i time najviše pokušavam da upravljam.

U karijeri sam imao sreće da budem veoma jak u odlučujućim trenucima na najvećim turnirima. Ipak, gubio sam i grend slem finala u kojima sam bio blizu pobede, ali sam posustao. Kao što Majkl Džordan kaže: ’Padao sam, padao i padao, i zato sam na kraju uspeo. Sve je to učenje – što više treniraš i što više iskustva imaš, pogotovo na najvećim terenima, to si opušteniji”, nedavno je izjavio prvi reket sveta.


Mindfulness se sa engleskog prevodi kao svesnost, i predstavlja vrstu meditacije u kojoj se fokusirate na to da budete intenzivno svesni onoga što osećate i mislite u ovom trenutku, bez tumačenja ili prosuđivanja istih. Vežbanje mindfulness-a uključuje metode disanja, vođene fantazije i druge prakse za opuštanje tela i uma i smanjenje stresa.



Svi znamo koliko preterano planiranje, rešavanje problema ili razmišljanja o negativnim stvarima može biti iscrpljujuće. Takođe, ovo sve može voditi ka većem doživljaju stresa, anksioznosti i simptomima depresije. Tu na scenu stupa vežbanje mindfulness-a, koje pomaže da se pažnja skrene sa ovakvog razmišljanja – jednostavno počećete da se bavite svetom oko sebe.


Buzzoffski kućice idealne su za praktikovanje mindfulness meditacije, s obzirom da u njima vlada potpuna tišina, uz povremene zvuke prirode, koji čak i idu uz meditiranje, poput tihog spiritualnog pomoćnika.


Postoji mnogo jednostavnih načina za vežbanje mindfulness-a.


Obratite pažnju

Teško je usporiti i biti svestan svog okruženja, u pravom smislu te reči, u današnjem užurbanom svetu. Pokušajte da odvojite vreme da doživite svoje okruženje svim svojim čulima - dodirom, zvukom, vidom, mirisom i ukusom. Npr., kada jedete omiljenu hranu, pomirišite, a zatim i istinski i polako uživajte u njoj.


Živite u trenutku

Pokušajte da sa namerom obratite pažnju na sve što radite. Pronađite radost u jednostavnim zadovoljstvima.


Prihvatite sebe

Ponašajte se prema sebi onako kako biste se ophodili prema dobrom prijatelju.


Usredsredite se na svoje disanje

Kada vas preplavljuju negativne misli, pokušajte da sednete, duboko udahnete i zatvorite oči. Usredsredite se na svoj dah dok ulazi i izlazi iz vašeg tela. Čak i minut sedenja i disanja vam može pomoći.



Takođe možete isprobati strukturisane vežbe svesnosti, kao što su:


Meditacija skeniranja tela

Lezite na leđa sa ispruženim nogama i rukama sa strane, dlanovima okrenutim na gore. Usmerite pažnju polako na svaki deo tela, redom, od pete do glave ili od glave do pete. Budite svesni svih senzacija, emocija ili misli povezanih sa svakim delom vašeg tela.


Sedeća meditacija

Sedite udobno sa ispravljenim leđima, stopalima na podu i rukama u krilu. Dišući kroz nos, fokusirajte se na to da dah ulazi i izlazi iz vašeg tela. Ako fizički osećaji ili misli prekinu vašu meditaciju, zapamtite ovo iskustvo, a zatim vratite fokus na dah.


Meditacija hodanja

Pronađite mirno mesto dužine 10 do 20 stopa i počnite da hodate polako pravo. Usredsredite se na iskustvo hodanja, svesni osećaja stajanja i suptilnih pokreta koji održavaju vašu ravnotežu. Kada dođete do kraja svog puta, okrenite se i nastavite da hodate, održavajući svest o svojim senzacijama.



Sa mindfulness meditacijom možete da počnete bilo kada i bilo gde, ali istraživanja sugerišu da to bude jutro, kako bi vam dan počeo u drugačijem mentalnom svetlu nego pre. Izdvojite vreme svakog dana za neku od mindfulness tehnika i videćete promenu, a idealan seting za start može biti Buzzoffski kućica.

104 views0 comments
bottom of page